Ulkoilu, avantouinti ja netittömät päivät

Uusi vuosikymmen on alkanut, ja se tuo mukanaan uusia tapoja tukea hyvinvointia ja pitää huolta itsestä. Katso tästä tulevien vuosien kuumimmat hyvinvointitrendit.

Lähde ulos

Luonto on yhteydessä todelliseen minuuteemme. Ulkoilutrendi on saanut vähitellen yhä enemmän suosiota – haluamme viettää aikaa raittiissa ilmassa! Hemmotellaan siis itseämme luontoelämyksillä. Rauhan ja rentoutumisen hetkiä voi kokea niin metsässä, vuorilla kuin vesilläkin. Juoksu, patikointi, pyöräily ja melonta virkistävät mieltä. Uusin trendeistä on taivasalla nukkuminen. Haemme innoitusta esi-isiemme elämäntyylistä, ja se tuottaa meille hyvää oloa.

Ilmastokysymyksen takia pysymme mieluummin kotimaassa ja tutustumme paikalliseen vapaa-ajan tarjontaan. Otamme mukaan makuupussin ja teemme ruokaa avotulella ulkoilmassa. Lyhyt loma laskee stressitasoa varmasti.

tylohelo_nature

Vähemmän mukavuutta, enemmän hyötyä

Luontoon liittyy myös trendi pohtia oman toiminnan ympäristövaikutuksia. Valitsemme lyhyen automatkan sijasta kävelyn ja varaamme junaliput lentomatkustamisen sijaan. Kulutuksesta kieltäytyminen ilmaston ja oman itsen takia on yleistynyt. Yhä useammat näkevät tavaroista luopumisessa vapauden ja mahdollisuuden minimalistisempaan elämäntyyliin.

Avantouinti

Kylmä vesi virkistää ihanasti! Sosiaalisessa mediassa näkyy yhä useammin talviuimareita, jotka eivät epäröi kairata jäähän reikää pulahtaakseen kylmään veteen.

Tutkimukset todistavat avantouinnin hyödyt. Kehon tasapainoa on hyvä ravistella toisinaan. Kun se joutuu kylmään veteen, käynnistyy stressireaktio. Verisuonet supistuvat ja saavat verenpaineen nousemaan kehon keskiosassa. Veri kiertää enemmän ylävartalossa kuin raajoissa. Samalla alkaa erittyä stressihormoneja, kuten adrenaliinia, noradrenaliinia ja kortisolia, jotka nostavat verensokeria.

Tutkimusten mukaan tämä johtaa alentuneeseen infektioriskiin, tulehduksen vähentymiseen ja stressinhallinnan paranemiseen. Avantouinti voi vaikuttaa positiivisesti myös masennukseen. Tutkimuksen osallistujat tunsivat olonsa energisemmiksi ja aktiivisemmiksi sekä kokivat itsetuntonsa parantuneen.

Kuuma sauna vahvistaa kylmässä vedessä uimisen vaikutuksia entisestään. Veteen meneminen on helpompaa, kun keho on jo lämmin. Lisäksi positiiviset vaikutukset painottuvat lämpötilaeron kasvaessa.

winter_swim_tylohelo

Netitön elämä

Tiedostamme yhä paremmin, miten tärkeää on pitää välillä tauko digitaalisesta maailmasta ja elää nykyhetkessä. Hitaampi elämänrytmi helpottaa selkeyttämään mieltä. Trendinä on päästää luovuus valloilleen ja osata olla hyvä itselleen.

Tutkimusten mukaan olemme netissä yhdeksän tuntia päivässä – myös lomalla! Haluamme nimittäin pitää yhteyttä kotona olevaan perheeseen ja ystäviin ja päivitämme tekemisemme sosiaaliseen mediaan. Tulevaisuuden trendi on käyttää suuria rahasummia täydelliseen detoxiin digitaalisesta maailmasta. Siihen on monesti yhdistetty joogaa, meditaatiota ja rentoutumista, jotka vaalivat fyysistä ja henkistä terveyttämme. Tulevaisuuden kylpylässä on kyse uudenlaisesta luksuksesta.

Kasvisruoka

Kasvissyönnistä on tulossa monille elämäntapa. Dokumenttielokuva ”The Game Changers” väittää, että vegaaniruokavalio tukee urheilusuoritusta paremmin kuin eläinperäisiä tuotteita sisältävä ruokavalio. Elokuva on saanut paljon suosiota.

Urheilijat suosivat tätä uutta terveellistä tapaa ravita kehoa. Yksi heistä on ruotsalainen olympiakultaa voittanut uimari Sarah Sjöström, joka todistaa saaneensa parempia tuloksia kuntosalilla muutettuaan ruokavaliotaan. Useimpien ravitsemustieteilijöiden mielestä vegaaniruokavalion suoritusta parantavat edut ovat liioiteltuja, ja sanotaan, että väite ei ole tieteellisesti perusteltu.

Siitä huolimatta monet valitsevat kasvipohjaisen ruokavalion – oman terveyden ja positiivisen ympäristövaikutuksen takia.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.