Voiko saunominen ehkäistä masennusta?

Lämpöä on aina käytetty psyykkisten ja fyysisten vaivojen lievittämiseen. Nyt tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllisellä saunomisella on suotuisia ja mitattavia vaikutuksia serotoniinipitoisuuteen. Niitä voi jopa verrata miedon lääkinnän tehoon.

Elämme stressaavaa aikaa ainakin siitä päätellen, että yhä useammilla ihmisillä on stressiperäisiä terveysongelmia, kuten työuupumusta, masennusta ja ahdistuneisuutta. Nyt tutkijat ovat alkaneet toden teolla kiinnostua siitä, miten elimistön lämpötila vaikuttaa terveyteen.

Coloradon yliopiston tutkija Christopher Lowry on tehnyt mullistavia havaintoja lämmön vaikutuksista hyvinvointiin. Hän huomauttaa, että useimmat ihmiset pitävät auringossa olemisesta, kuumista kylvyistä ja saunomisesta ja kokevat lämmön rentouttavaksi ja palauttavaksi. 

 – Me kaikki tiedämme, että lämpö tuntuu hyvältä. Tämä oli tutkimuksemme lähtökohta, Lowry sanoo Colorado Arts and Sciences -tiedejulkaisussa.

Tutkimuksessaan Lowry tunnisti aivojen neuroniryhmän, joka vapauttaa elimistössä suuria määriä serotoniinia, kun elimistön lämpötila kohoaa. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan ja käytökseen. Lähes kaikki masennuslääkkeet vaikuttavat aktivoimalla serotoniinijärjestelmää.

– Ihmiset yhdistävät lämmön ja mielihyvän toisiinsa luonnostaan. Pidän meille kaikille tuttujen ilmiöiden tutkimisesta ja syy-seuraussuhteiden selvittämisestä, Lowry sanoo.

Vielä tarvitaan lisätutkimuksia, jotta voidaan selittää, mitä elimistössä ja aivoissa tarkkaan ottaen tapahtuu lämpötilan noustessa.

– Tuntuisi todennäköiseltä, että elimistössä aktivoituvalla jäähdytysjärjestelmällä on yhteys rentoutumisen ja hyvinvoinnin tunteeseen, Lowry sanoo.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.