Teknologiavieroitus – rentoudu offline

Aina tavoitettavissa ja verkossa – tämä on modernin elämän hyvä ja huono puoli. Vaikka teknologia onkin hyödyllistä, se voi olla myös melkoinen aika- ja energiavaras.

On helppoa jäädä koukkuun sosiaalisen median päivityksiin ja niiden tarjoamaan välittömän tyydytyksen tunteeseen. Tiesitkö, että tykkäyksistä ja uusista seuraajista kertovat äänimerkit saavat aivomme erittämään dopamiinia? Dopamiini on mielihyvää aiheuttava hormoni, jolla on ratkaiseva merkitys erilaisten riippuvuuksien syntymiselle. Vaikka teknologian liikakäyttö saattaa tuntua harmittomalta, yhä useammista ihmisistä alkaa tuntua siltä, että liika on liikaa ja että he haluaisivat viettää enemmän aikaa tosielämään keskittyen. Jos kuulut näihin ihmisiin, tässä on muutamia vinkkejä ruutuajan vähentämiseen!

Korvaa pelkän poistamisen sijaan

Jos päätät lopettaa jotakin, mistä pidät, sen tilalle syntyy tyhjiö. Olipa kyseessä sitten teknologia, sokeri tai muu riippuvuus, se yleensä täyttää jotakin tarvetta eli sen lopettaminen saa tämän tarpeen nousemaan uudelleen pintaan. Jos et täytä tyhjiötä jollakin muulla tekemisellä, mahdollisuutesi onnistua eivät ole kovin hyvät. Ole proaktiivinen ja suunnittele tulevaa valmiiksi! Kun päätät lopettaa riippuvuutta aiheuttavan toiminnan, päätä samalla, millä positiivisella, terveellisellä ja piristävällä aiot sen korvata. Ehkä voit vaikka saunoa enemmän?

Määrittele tavoitteet ja motivaattorit

Määrittele tarkasti, miksi teet vieroituksen. Kirjoita tavoitteesi muistiin lyhyinä ja helposti muistettavina lauseina, joita voit toistaa itsellesi kuin mantraa, kun sinua alkaa houkuttaa kirjautua Facebookiin tai googlata viimeisimmät juorut.

Tiedosta tunteesi

Seuraavan kerran, kun tunnet houkutusta käyttää sosiaalisia medioita tai googlata jotakin tarpeetonta, hyväksy tunne ja tutki sitä. Miksi sinä haluat tehdä niin? Miksi juuri nyt? Johtuuko se siitä, että haluat välttää jotakin, joka aiheuttaa sinulle epämukavaa tunnetta? Yritätkö sen avulla lykätä jotakin muuta? Tunnetko olosi yksinäiseksi ja haluat välitöntä huomiota, jota uusi seuraaja tai tykkäys voisi sinulle antaa? Kun tunnistat omat käyttäytymismallisi, niiden muuttaminen on helpompaa.

Hyödynnä saamaasi tietoa

Vieroituksen jälkeen on aika tehdä johtopäätökset ja päättää uusista toimintatavoista. Kun olet saanut uutta näkemystä teknologian käytöstäsi, aseta itsellesi rajat. Tietämys on vasta ensimmäinen askel oman käyttäytymisen muuttamiseen – nyt sinun täytyy soveltaa oppimaasi tuttujen kuvioiden murtamiseksi. Jatka työtä vähitellen ja ota teknologia positiiviseksi, terveelliseksi ja rakentavaksi osaksi elämääsi.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.