Saunominen on hyväksi sydämelle

Tutkimuksen mukaan säännöllinen saunominen voi vähentää sydänkohtauksen riskiä jopa 63 prosenttia.

Suomalainen tutkimusryhmä on herättänyt huomiota tutkimuksellaan, jonka mukaan säännöllisellä saunomisella on merkittäviä vaikutuksia sydänterveyteen. Tutkijat tarkkailivat 2 000 keski-ikäistä miestä 20 vuoden ajan. Tänä aikana kävi selkeästi ilmi, että säännöllisesti saunoneilla miehillä oli huomattavasti pienempi riski saada sydänperäisiä sairauksia ja kuolla niihin. Tutkimusta johti Itä-Suomen yliopiston dosentti, kardiologian osastonylilääkäri Jari Laukkanen.

– Yhteys sydänterveyden ja saunassa vietetyn ajan välillä oli merkittävä myös silloin kun analyyseissa huomioitiin muut muuttujat, Laukkanen sanoo.

Koehenkilöt, jotka saunoivat, elivät huomattavasti pidempään. Saunomisen vaikutus oli sitä merkittävämpi, mitä useammin henkilö saunoi. Tutkimuksen tehneet tutkijat eivät saaneet selville, mitä mekanismeja saunomisen suotuisien vaikutuksien taustalla on.

– Niiden selvittämiseen tarvitaan lisätutkimuksia, Jari Laukkanen toteaa.

 Tulokset eivät tulleet yllätyksenä tohtori Thomas H. Leelle, joka toimii sydäntautilääkärinä Harvardin alaisuudessa toimivassa Brigham and Women’s Hospital -sairaalassa ja on Harvard Heart Letter -julkaisun päätoimittaja. 

– Saunomisen vaikutuksia sydänterveyteen on tutkittu paljon. Saunominen alentaa verenpainetta, ja muutenkin voidaan päätellä, että saunomisella on hyviä vaikutuksia verisuonille, Thomas H. Lee toteaa Harvard Health Publicationsin artikkelissa. 
 
 

Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.