Sauna, meditaatio ja mindfulness

Päivittäinen meditaatiohetki on tunnetusti tie parempaan terveyteen ja stressittömämpään elämään. Luo oma hikoilurituaalisi ja vie saunaelämyksesi seuraavalle tasolle.

Yksinäisyys, rauha ja kuumuus – näitä kaikkia elementtejä on perinteisesti käytetty meditaatiorituaaleissa ympäri maailmaa monissa eri kulttuureissa.

Tohtori ja laillistettu psykologi Stephen Colmant on kirjoittanut kirjan nimeltä Sweat Therapy – A guide to greater wellbeing (suom. Hikoiluterapia – opas parempaan hyvinvointiin). Hän kirjoitti kirjan tutkittuaan navajo-intiaanien rituaaleja. Heille perinteinen hikimaja oli keskeinen osa hengellistä elämää. Colmant neuvoo kirjassaan, miten saunomisesta saa parhaan hyödyn, kun saunaa käytetään paitsi rentoutumiseen myös mindfulnessiin ja meditaatioon.

Colmant perustelee, miksi meditaatiolla ja rituaaleilla voi olla huomattavan suuri merkitys terveyden ylläpitämiselle ja myönteiselle elämänasenteelle. Hän korostaa, että rituaalien harjoittamiseen ei ole yhtä ainutta ja oikeaa tapaa, vaan ihmisen kannattaa luoda oma rituaalinsa, joka sopii juuri hänen tarpeisiinsa ja tapoihinsa. Colmant antaa kuitenkin paljon hyödyllisiä neuvoja, jotka kannattaa pitää mielessä, kun aloittaa oman meditaatio- ja hikoilurituaalinsa suunnittelun.

Näin luot oman hikoilurituaalisi:

  • Ensinnäkin, kuumuus voi olla hyvin terapeuttista, mutta muista aina olla varovainen. Kuuntele oman kehosi reaktioita ja tarkkaile, mitä se kertoo sinulle. Muista pitää huolta nesteytyksestä.
  • Älä syö liikaa ennen hikoilurituaalia – pidä sitä liikunnan muotona. Et lähtisi juoksulenkillekään täydellä mahalla, ja sama pätee myös saunomiseen.
  • Älä mene saunaan, ennen kuin se on lämmennyt haluamaasi lämpötilaan. Muutoin kokemus menee pilalle, ja sinun on vaikeampi rentoutua.
  • Älä käytä koruja tai epämukavia vaatteita.
  • Muista juoda paljon vettä ennen saunomista, saunomisen aikana ja saunomisen jälkeen.
  • Sauno 15 minuuttia, pidä vilvoittelutauko ja juo vettä.
  • Kun olet saunassa, istu pystyasennossa selkä seinään nojaten. Pidä kädet rentoina sylissä. Keskity kuumuuteen ympärilläsi ja mieti, miltä se tuntuu ihollasi.
  • Sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi. Hengitä suun kautta ja tarkkaile, miltä kuuman ilman hengittäminen sisään ja ulos tuntuu.
  • Jos ajatuksesi alkavat harhailla, keskity uudelleen hengittämiseen.
  • Kun alat hikoilla, kuvittele hikoilu mielessäsi puhdistavana prosessina, joka poistaa stressin ja kielteiset tunteet vartalostasi.

Kaikki ihmiset ovat erilaisia, joten voi olla, että haluat kokeilla erilaisia meditaatiotekniikoita. Joillekin musiikki, tuoksut tai valaistus tuovat apua meditaatioon. Kaikessa on kuitenkin kyse siitä, että kiinnität huomiota vartaloosi ja hyödynnät hikoiluajan siihen, että saavutat syvemmän rentoutumisen ja puhdistumisen tason.

Lähde: Stephen Colmant, Sweat Therapy - A guide to greater wellbeing.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.