Sauna ja pitkäikäisyys – parempi olo ja pidempi elinikä

Säännöllinen saunominen ei ainoastaan saa oloa tuntumaan rentoutuneelta ja terveeltä. Tuoreen tutkimuksen mukaan saunominen vähentää huomattavasti sydänkohtauksen riskiä – jopa 63 % – ja pidentää siten saunojien elinikää useilla vuosilla.

Tulokset kävivät selkeästi ilmi tutkimuksesta, jota johti Itä-Suomen yliopiston dosentti, kardiologian osastonylilääkäri Jari Laukkanen. Laukkasen mukaan vastaavuussuhde saunomisen ja pitkäikäisyyden välillä oli erittäin merkittävä myös sen jälkeen kun muut muuttujat oli otettu huomioon. Tutkimuksessa tarkkailtiin 20 vuoden ajan 2 000 miestä, jotka olivat 42–60-vuotiaita. Tulokset huomioitiin ympäri maailmaa. Ne osoittivat, että yhteys oli yllättävän suuri: säännöllisesti saunoneet osallistujat yksinkertaisesti elivät pidempään. Vaikutuksen takana oleva tarkka mekanismi ei vielä ole selvillä, ja Laukkanen korostaakin, että tarvitaan lisätutkimuksia, jotta yhteys voidaan täysin ymmärtää.

– Saunomisen vaikutus oli sitä merkittävämpi, mitä useammin ja mitä pidempään henkilö saunoi. Yli 19 minuuttia kerrallaan saunovilla oli 52 % pienempi sydänperäisen äkkikuoleman riski kuin alle 11 minuuttia saunovilla.

Tutkijat toivovat nyt, että tutkimus saisi aikaan enemmän lämpötilaan ja terveyteen liittyvää tutkimusta. Tohtori Rita Redberg, Kalifornian yliopiston sydäntautien erikoislääkäri ja suomalaisen tutkimuksen julkaisseen JAMA Internal Medicine -lehden päätoimittaja on vaikuttunut tuloksista.

– Olen aina pitänyt saunomisesta, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, että terveysvaikutukset ovat näin merkittäviä, hän sanoo Reutersille.  

Vaikuttaa siltä, että saunaan sijoittaminen ei ole panostus pelkkään elämänlaatuun. Se on myös sijoitus, joka voi pidentää elämääsi.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.