"Pian säännöllisestä saunomisesta voi tulla yhtä ilmeinen terveysneuvo kuin terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta."

Hans Hägglund on lääkäri ja professori Uppsalan yliopistosta Ruotsista. Hän on myös Ruotsin Sauna-akatemian lääketieteellinen neuvonantaja ja jakaa intohimoisesti tietoa saunasta jaterveydestä. 

Saunan rakastaja lapsuudesta asti

Hans Hägglund tunnetaan Ruotsissa saunalääkärinä. Hänen vahva sitoutumisensa kansanterveyteen on tehnyt hänestä myös yhden liikkeellepanevista voimista maailman ensimmäisen saunalaboratorion takana, joka on hahmottumassa Luulajan yliopistossa. Ei ole yllätys, kun Hans Hägglund kertoo olleensa innokas saunoja jo pienestä pitäen.

“Isäni suunnitteli yleisiä saunoja, kun olin lapsi, ja halusin aina seurata kintereillä. Saunominen on aina ollut minulle luonnollinen osa arkipäivää.”

Tänä päivänä Hans Hägglund on Ruotsin Sauna-akatemian hallituksen jäsen lääketieteellisen neuvonantajan roolissa. Akatemian tehtävänä on levittää tieteellistä tietoa saunan terveyseduista, ja kerätä ja jakaa kaikki uudet tutkimustulokset saunan ja terveydenhuollon alalta. Tällä hetkellä painopiste on valmistautumisessa Kansainväliseen saunakongressiin, joka pidetään ensimmäistä kertaa Ruotsissa tänä vuonna. Kansainvälinen kongressi pidetään Haaparannassa Pohjois-Ruotsissa, ja sen keskiössä ovat terveys, kulttuuri ja saunahistoria.

Maailman ensimmäinen saunalaboratorio

Hans Hägglund toteaa, että saunan terveyshyötyjä koskeva julkinen ja tieteellinen kiinnostus on kasvussa. Parin viime vuoden aikana on tehty useita sensaatiomaisia löytöjä ja tällä hetkellä Hans Hägglund on mukana perustamassa maailman ensimmäistä saunalaboratoriota Pohjois-Ruotsiin. Tutkimus keskittyy erityisesti saunaan ja terveyteen, ja sen tavoitteena on sekä seurata kaikkia viimeaikaisia löydöksiä että tutkia uusia kysymyksiä ja aiheita sauna- ja terveysalalla.

"Tärkeimpiä viime aikoina tehtyjä havaintoja ovat yhteydet säännöllisen saunomisen ja dramaattisesti laskeneen sairastumisriskin välillä tauteihin kuten Alzheimer, aivoinfarkti ja verisuonitaudit. Tämä on jotain, joka todella tarvitsee lisätutkimusta, jotta voimme selvittää tarkalleen, miten nämä yhteydet toimivat."

Monet viimeaikaiset havainnot on tehty laajassa, jatkuvassa suomalaisessa väestöntutkimuksessa, joka tunnetaan Kuopion tutkimuksena. Tässä tutkimuksessa suurta joukkoa ihmisiä on seurattu useita vuosia, ja he ovat säännöllisesti vastanneet kysymyksiin heidän tavoistaan ja terveydestään. Kyselyssä on useita saunatottumuksiin liittyviä kysymyksiä, joiden avulla havaittiin saunan ja terveyden välinen yhteys. Ruotsissa tehdään samanlaista tutkimusta, joka tunnetaan Monica-tutkimuksena. Tähän asti saunomista ei ole sisällytetty kyselyyn, mutta vuodesta 2019 eteenpäin se on mukana. Hans Hägglund pitää tätä askeleena hyvin myönteiseen suuntaan.

 "Tänä päivänä, me lääkärit neuvomme ihmisiä liikkumaan, syömään terveellisesti ja lopettamaan tupakoinnin. Mielestäni voisimme kuitenkin hyvin pian lisätä säännöllisen saunomisen yleisen terveysneuvonnan listallemme, kun otetaan huomioon, kuinka vahvat hyödyt näyttävät olevan."

Hans Hägglund yrittää itse löytää saunomiselle aikaa vähintään neljästä viiteen kertaan viikossa. Hän käy saunassa kuntosalilla treenin jälkeen ja hänellä on oma sauna kesämökillä.

"Se on minun suosikkisaunani - lähimpien seurassa ja viilentävän järven rannalla, jossa voi käydä uimassa.”


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.