Maailman ensimmäinen saunalaboratorio perustetaan Luulajaan

Saunan terveysvaikutuksia ei ole vielä tutkittu perin pohjin, mutta pian Luulajassa Pohjois-Ruotsissa avautuu oikea saunan tutkimukseen keskittyvä tiedelaboratorio.

Tutkijat perehtyvät siellä vaikutuksiin, joita saunomisella on sydämen vajaatoiminnasta kärsiville potilaille.

Luulajan tutkimuslaboratoriossa käytetään Helon tuotteita mutta tieteellinen tutkimus suoritetaan itsenäisenä kokonaisuutena.

Tutkimustuloksista tulee julkisia, sillä mielestämme on tärkeää kertoa saunomisen hyvistä ja terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan säännöllinen saunominen voi vähentää sydäntautien riskiä. Sydäntautien erikoislääkäri, professori Jari Laukkanen osoittaa tutkimuksessaan, että säännöllinen saunominen voi vähentää sydänkohtauksen riskiä jopa 63 prosenttia.

Tulos on merkittävä muttei yllättävä. Saunominen vastaa kevyttä liikuntaa. Sydän pääsee töihin ja samalla keho saa rentoutua hetken. Saunominen itse asiassa lisää onnellisuushormonien määrää samalla tavoin kuin liikunta. Monet kärsivät työstressistä ja istumatyön aiheuttamasta kankeudesta, mutta onneksi puhelinta tai tietokonetta ei voi ottaa mukaan saunaan. Saunassa kaikki melu tuntuu kaukaiselta ja siellä vallitsee aina ihana rauha.

Muut tutkimustulokset osoittavat säännöllisen saunomisen voivan vähentää lievää masennusta, parantaa fyysistä kestävyyttä sekä edistää lihasten hyvinvointia ja aineenvaihduntaa. Uudenaikaiset infrapunasaunat vaikuttavat positiivisesti vähentäen esimerkiksi kroonisia kipuja, kuten reumasärkyä, selkäkipua ja lihasarkuutta.

On monta syytä, miksi ammattilaisurheilijat saunovat usein heti harjoittelun jälkeen

Saunan terveyshyödyt ovat parhaimmillaan, kun saunotaan kolme kertaa viikossa 70–80 C° lämmössä.

Istu saunassa 20 minuuttia ja anna kehon viilentyä rauhassa sen jälkeen. Juo vettä ja jatka saunomista vielä 20 minuuttia. Saunomisen ei tulisi koskaan tuntua epämiellyttävältä, sillä saunassa on tarkoitus rentoutua ja nauttia.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.