Kiuaskivien valinta, kestävyys ja vaihto-ohjeet

Kiuaskivien valinta ja niiden asianmukainen vaihtaminen ovat yhtä tärkeitä kuin säännöllinen kivien vaihto saunan toimivuuden ja saunomisen nautinnon kannalta. Päätimme keskittyä ja kirjoittamaan kiuaskivien valintaperusteista, niiden kestävyydestä sekä käytännöllisiin ohjeisiin kivien vaihtamiseksi. Kattavien ohjeiden avulla varmistat, että saunasi pysyy toimivana ja turvallisena, ja saunakokemuksestasi pysyy yhtä miellyttävänä tai paranee entisestään.

Jos haluat tietää miksi ja kuinka usein kiuaskiviä tulisi vaihtaa, niin paina
TÄSTÄ!

Minkä kokoinen kivi on paras sähkökiukaaseen ja puukiukaaseen?

Helo ja Kastor -kiukaisiin suositellaan vulkaniittimineraalia.
Seinäkiukaisiin soveltuvat useimmiten pienemmät kivet (<100mm), kun taas lattiakiukaisiin usein suuremmat kivet (>100mm). 

Kiuaskiven valintaan liittyvät lisätiedot on aina syytä tarkistaa kiukaan omista asennusohjeista, jälleenmyyjältä tai tarvittaessa jopa valmistajalta. Tällä hetkellä suomalaisten suosituin valinta on länsirannikolta louhittu keskiharmaa oliviinidiabaasi, joka geologisesti tunnetaan nimellä oliviinigabro. Vaikka sen ominaisuudet ovatkin kokonaisuudessaan keskitasoa, sen hinta-laatusuhde on erinomainen.

Mikä on kestävin kiuaskivi?

Saunologia.fi:n tutkimuksessa testattiin kiuaskivien kestävyyttä realistisissa saunomisolosuhteissa, jossa kiviä lämmitettiin ja heitettiin löylyä 150 kertaa, vastaten 450 lämmitystuntia ja 2100 löylynheittoa.

Tutkimuksen mukaan kotimainen peridotiitti osoittautui erittäin kestäväksi valinnaksi kiuaskiveksi, erottuen positiivisesti muista laaduista. Sen sijaan suosittu oliviinidiabaasi oli kestävyydeltään hieman keskimääräistä heikompi, mutta sillä on hyvä hinta-laatusuhde. Vulkaniitti ja oliviini sijoittuivat tutkimuksessa keskikastiin, kummallakin omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Tämä tutkimus korostaa kivien kestävyyden lisäksi niiden käytännön ominaisuuksia, kuten vaikutusta kiukaan toimintaan. Peridotiitin pienet ja terävät halkeamistuotteet voivat olla haitallisia kiukaalle, kun taas vulkaniitti ja oliviini käyttäytyivät tasaisesti, mutta hajoavat lopulta pieneksi murskeeksi.

Miten kierrätän vanhat kiuaskivet?

Vanhojen kiuaskivien kierrättäminen on tärkeää ympäristön kannalta. Tässä HSY:n antamia ohjeita ja ideoita vanhojen kiuaskivien kierrätykseen:

 • Käytä puutarhassa: Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut (HSY) suosittelee vanhojen kiuaskivien käyttöä esimerkiksi puutarhassa istutusten reunoilla. Kivet voivat toimia koristeellisina elementteinä tai maan tukemisessa.
 • Pieni määrä sekajäteastiaan: Pieni määrä yksittäisiä kiuaskiviä voidaan laittaa kiinteistön sekajäteastiaan. Tämä on kätevä ratkaisu, kun kiviä on vain muutamia.
 • Kierrätyskeskukseen: Suurempi määrä kiviä, esimerkiksi kaikkien kiuaskivien vaihdon yhteydessä, tulisi viedä Sortti-asemalle. Näissä keskuksissa kivet käsitellään kiviainesjätteenä, ja ne voidaan kierrättää tai hyödyntää uudelleen eri tarkoituksiin.

Kiuaskivien vaihto-ohjeet sähkökiukaaseen

 1. Valmistelut: Sammuta kiuas ja varmista, että se on jäähtynyt. Hanki tarvittava määrä uusia kiuaskiviä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tieto kiukaasi sopivista kiuaskivistä löytyy esimerkiksi asennus- ja käyttöohjeista. Tarvittaessa ota yhteys jälleenmyyjään tai valmistajaan.

 2. Vanhojen kivien poisto: Poista vanhat kivet kiukaasta varovasti. Varo, ettet vahingossa väännä, kolauta tai muuten vahingoita sähkövastuksia. Kerää irronneet muruset kiukaan kivitilan pohjalta. Jos pohjalle on kertynyt kivipölyä, puhdista se imuroimalla tai pyyhkimällä kostealla liinalla. Huomioithan, että tavallinen imuri voi mennä tukkoon kivipölystä. Tarkista, ettei esimerkiksi putsaustarkoitukseen käytettävästä liinasta jää palasia kivitilaan.

 3. Uusien kivien peseminen: Kivet tulisi vielä pestä ennen käyttöä, jotta hajuja ja pölyä ei pääse ilmaan. Tähän ei tarvitse käyttää mitään erillisiä pesuaineita. Pelkkä huolellinen huuhtelu esimerkiksi suihkun alla riittää. Tarkista, ettei kiuaskiviin jää mitään erillistä irtopölyä.

 4. Uusien kivien asettelu: Lado kivet ilmavasti kivitilaan, jotta lämpö ja ilma pääsee kiertämään tehokkaasti. Ole hellävarainen kiviä asetellessa. Vastuksia ei saa kiilata yhteen eikä runkoa vasten. Mikäli joukossa on huomattavan erikokoisia kiviä, niin aseta suuremmat kivet ensin kiukaan pohjalle ja pienemmät päälle. Kivet ladotaan siten, että vastukset peittyvät, mutta vastusten päälle ei tule kuitenkaan latoa suurta kivikekoa. Kivipakkauksessa mahdollisesti olevia huomattavasti pienempiä kiviä ei tule laittaa kiukaaseen.

 5. Testaa kiuas: Kytke kiuas päälle ja tarkista, että se toimii oikein. Anna kiukaan lämmetä ja tarkista, ettei kivistä irtoa poikkeavaa hajua tai savua. Uusista kivistä voi ensimmäisillä saunomiskerroilla irrota hajua, mutta yleensä tämä häviää muutaman ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

  Kiuaskivien vaihto-ohjeet puukiukaaseen

  1. Valmistelut: Sammuta kiuas ja varmista, että se on jäähtynyt. Hanki tarvittava määrä uusia kiuaskiviä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tieto kiukaasi sopivista kiuaskivistä löytyy esimerkiksi asennus- ja käyttöohjeista. Tarvittaessa ota yhteys jälleenmyyjään tai valmistajaan.

  2. Vanhojen kivien poisto: Poista vanhat kivet kiukaasta varovasti. Kerää irronneet muruset kiukaan kivitilan pohjalta. Jos pohjalle on kertynyt kivipölyä, puhdista se imuroimalla tai pyyhkimällä kostealla liinalla. Huomioithan, että tavallinen imuri voi mennä tukkoon kivipölystä. Tarkista, ettei esimerkiksi putsaustarkoitukseen käytettävästä liinasta jää palasia kivitilaan.

  3. Uusien kivien peseminen: Kivet tulisi vielä pestä ennen käyttöä, jotta hajuja ja pölyä ei pääse ilmaan. Tähän ei tarvitse käyttää mitään erillisiä pesuaineita. Pelkkä huolellinen huuhtelu esimerkiksi suihkun alla riittää. Tarkista, ettei kiuaskiviin jää mitään erillistä irtopölyä.

  4. Uusien kivien asettelu: Lado kivet ilmavasti kivitilaan, jotta lämpö ja ilma pääsee kiertämään tehokkaasti. Ole hellävarainen kiviä asetellessa. Mikäli joukossa on huomattavan erikokoisia kiviä, niin aseta suuremmat kivet ensin kiukaan pohjalle ja pienemmät päälle. Kivipakkauksessa mahdollisesti olevia huomattavasti pienempiä kiviä ei tule laittaa kiukaaseen.

  5. Testaa kiuas: Sytytä kiuas ja tarkista, että se toimii oikein. Anna kiukaan lämmetä ja tarkista, ettei kivistä irtoa poikkeavaa hajua tai savua. Uusista kivistä voi ensimmäisillä saunomiskerroilla irrota hajua, mutta yleensä tämä häviää muutaman ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

  Huomioithan, että antamamme vaihto-ohjeet ovat yleistasolla päteviä. Kiukaissa voi olla poikkeuksia. Tarkista aina kiukaan asennusohjeista, mitä kiuaskivistä ja niiden vaihdosta sanotaan ja noudata aina annettuja ohjeita. Tarvittaessa tarkista kiviin tai kivien vaihtoon liittyvät epävarmuudet aina jälleenmyyjältäsi tai kiukaan valmistajalta.

  Kiuaskivien vaihtaminen on yksinkertainen, mutta tärkeä toimenpide, joka parantaa saunakokemusta ja pidentää kiukaan ikää.Toivomme, että nämä tiedot auttavat sinua valitsemaan oikeat kiuaskivet ja vaihtamaan ne oikeaoppisesti. Laadukkaiden ja kestävien kiuaskivien valinta sekä niiden asianmukainen asennus ovat avainasemassa, kun halutaan varmistaa saunan turvallisuus ja saunomisen nautinto. Muista, että hyvin hoidettu sauna ja sen kiukaan kivet takaavat miellyttävät löylyt vuodesta toiseen.

  Miksi ja kuinka usein kiuaskiviä tulisi vaihtaa?


  Jätä kommentti

  Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.