Kiuaskivien vaihtamisen tärkeys ja ajankohta

Koska minun on vaihdettava kiuaskivet?

Saunan lämpö ja tunnelma ovat keskeisiä suomalaisessa saunakulttuurissa. Kiukaan kivet ovat tämän tunnelman luojina olennaisessa roolissa. Säännöllinen kiuaskivien vaihtaminen on avainasemassa niin saunan toimivuuden kuin nautinnollisen löylykokemuksenkin kannalta. Syvennymme kiuaskivien vaihtamisen tärkeyteen ja siihen, milloin on oikea aika vaihtaa kiukaan kivet, jotta saunominen olisi aina mahdollisimman miellyttävä kokemus.

Jos haluat ohjeita kiuaskivien valintaan ja vaihtoon, niin paina
TÄSTÄ

Miksi kiuaskivet kannattaa vaihtaa?

Kiuaskivien vaihtamisen lykkääminen voi johtaa merkittäviin ongelmiin ja kustannuksiin. Kun kiuaskivet vanhenevat, ne voivat tukkia kiukaan ilmakierron, jolloin sauna ei lämpene kunnolla, kiuas voi lämmetä hitaasti, tai ilma saunassa alkaa tuntua tunkkaiselta. Heikot löylyt voivat myös olla merkki kiuaskivien vaihdon tarpeesta.

Erityisesti sähkökiukaassa seuraukset voivat olla vakavia. Sähkönkulutus kasvaa merkittävästi, kun kiukaan on työskenneltävä kovemmin vanhojen kivien kanssa. Pahimmassa tapauksessa vanhat kivet voivat vahingoittaa sähkövastuksia, mikä voi johtaa kalliisiin korjauksiin tai jopa koko kiukaan vaihtoon. Näin ollen laiminlyönti ei ainoastaan heikennä saunakokemusta, vaan voi myös aiheuttaa rahallista menetystä.

Kiuaskivien vaihto on tärkeää siis useista syistä:

 • Ilmankierron tukkeutuminen: Vanhat, murenevat kivet tukkivat kiukaan ilmankierron, jolloin sauna ei lämpene kunnolla.
 • Sähkönkulutuksen kasvu: Sähkökiukaassa sähkönkulutus kasvaa merkittävästi, kun kiukaan on työskenneltävä kovemmin vanhojen kivien kanssa.
 • Kiukaan hidas lämpeäminen: Kiukaan lämmittämisessä voi mennä huomattavasti kauemmin, jos vanhat kiuaskivet ovat esimerkiksi murentuneet pitkin kiukaan kivitilaa ja vaikeuttaneet ilmankiertoa.
 • Kiukaan iän lyheneminen: Vanhat kivet voivat vahingoittaa tai jopa rikkoa kiukaan vastuksia, mikä voi johtaa kalliisiin korjauksiin.

Kiuaskivien vaihtoväli: milloin ja kuinka usein kivet tulisi vaihtaa?

Kiuaskivien kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Jos kivet murenevat helposti, on ne aika vaihtaa. Kivien pinnan värimuutokset voivat myös viitata vaihdon tarpeeseen. Kiuaskivien vaihtoväli riippuu esimerkiksi saunan käyttötiheydestä. Tämä koskee sähkökiukaiden ja puukiukaiden kiuaskivien vaihtoväliä.

 • Kodin saunan kiuaskiven vaihtoväli: Yksityisessä saunassa, jossa saunotaan keskimäärin kaksi kertaa viikossa, kivet tulisi vaihtaa vuosittain.
  • Saunotte 1-2 kertaa viikossa: Vaihda kiuaskivet kerran vuodessa.
  • Saunotte 2-4 kertaa viikossa: Vaihda kiuaskivet 2 kertaa vuodessa.
  • Saunotte 4-6 kertaa viikossa: Vaihda kiuaskivet 3 kertaa vuodessa.
  • Saunotte 7 kertaa viikossa: Vaihda kiuaskivet 4 kertaa vuodessa.
  • Saunotte yli 7 kertaa viikossa: Vaihda kiuaskivet 5 kertaa vuodessa.
 • Julkisten saunojen kiuaskiven vaihtoväli: Jatkuvalämmitteisissä yleisissä saunoissa, kuten kylpylöissä kivitila olisi hyvä tarkistaa kuukausittain.

Huomioithan, että antamamme ohjeet ovat yleistasolla päteviä. Kiukaissa voi olla poikkeuksia. Tarkista aina kiukaan asennusohjeista, mitä kiuaskivistä ja niiden vaihdosta sanotaan ja noudata aina annettuja ohjeita. Tarvittaessa tarkista kiviin tai kivien vaihtoon liittyvät epävarmuudet aina jälleenmyyjältäsi tai kiukaan valmistajalta.

Toivottavasti näiden tietojen avulla ymmärrät paremmin, miksi säännöllinen kiuaskivien vaihto on tärkeää, ja milloin se tulisi suorittaa. Muista, että oikea-aikainen kiuaskivien vaihto ei ainoastaan paranna saunakokemustasi, vaan myös pidentää kiukaasi käyttöikää. Kiuaskivet ovat kiukaasi sydän, ja niiden huolto varmistaa, että sauna tarjoaa parhaat mahdolliset löylyt joka kerta.

Ohjeita kiuaskivien valintaan ja vaihtoon.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.