Eurooppalainen saunamaraton

Virossa järjestetään vuosittain eurooppalainen saunamaraton yhtenä talven kylmimmistä iltapäivistä. Tavoitteena on tehdä vuoden kylmimmistä päivistä hieman valoisampia.

Joka talvi saunaharrastajat ympäri maailmaa kokoontuvat vuosittaiselle Euroopan saunamaratonille Viron Otepäähän. Mestaruuskilpailujen tarkoituksena on tuoda lämminhenkistä iloa sydäntalveen helmikuussa, joka on Virossa vuoden kylmin kuukausi.

Tapahtuma ei ole oikeastaan urheilutapahtuma, vaan pikemminkin mahdollisuus syödä, juoda ja nauttia toisten seurasta, kun talvi on pimeimmillään. Osallistujat kilpailevat neljän hengen joukkueissa ja pääpalkintona on oma poreallas.

Virossa saunat ovat tärkeä osa maan kulttuuriperintöä.

”Monien mielestä saunat ovat vain kuumia huoneita, mutta virolaisille ne ovat niin paljon enemmän," kertoi maratoniin osallistuva Adam RangBusiness Insiderille Twitterissä.

Virolaiset ovat saunoneet satojen vuosien ajan, ja vuonna 2014 UNESCO jopa lisäsi perinteisen virolaisen savusaunan ”ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön" luetteloon.

Suurin osa osallistujista on kotoisin Virosta, mutta jotkut tulevat kaukaisista maista, kuten Meksikosta, Uudesta-Seelannista ja Japanista asti. Saunamaratonin aikana joukkueet käyvät 19 eri sauna-asemalla pienessä Otepään kylässä. Joukkueet suorittavat jokaisella pysäkillä kolme tehtävää:

  1. Joukkue viettää 3 minuuttia saunassa.
  2. He kylpevät puulämmitteisessä kylpytynnyrissä.
  3. Vähintään yhden joukkuejäsenen on pulahdettava kylmään veteen.

 Tämä ei ole nopeuskilpailu, vaan voittajat valitaan satunnaisesti – näin vältetään stressi ja ylinopeudet saunojen välillä.

”Luulin aina, että ihmiset juoksivat, koska se on kilpailu”, yksi osallistujista kertoi EstonianWorldille.
”Mutta nyt ymmärrän, että meidän on juostava vain siksi, että meillä on niin kylmä!"

Lähde: https://nordic.businessinsider.com/what-is-the-european-sauna-marathon-estonia-2019-2


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.