Alenna kolesterolia saunomalla

Liian korkea kolesteroli lisää riskiä sairastua sydänsairauksiin. Puolalainen tutkijatiimi on nyt osoittanut, että säännöllinen saunominen auttaa alentamaan kolesterolia.

Terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat tehokkaita tapoja pitää kolesteroliarvot kurissa. Joskus kuitenkin esimerkiksi ikääntyminen, vammat ja muut ongelmat voivat tehdä kuntoilemisesta hankalaa. Krakovan yliopiston biolääketieteen laitoksen tutkimustiimi on osoittanut, että myös säännöllinen saunominen vaikuttaa kolesterolitasoihin alentavasti. Näitä hyviä vaikutuksia voi jopa verrata säännöllisen, kevyen liikunnan tuomiin etuihin.

"Saunominen stimuloi sympaattista hermostoa, ja sillä on samankaltaisia fysiologisia vaikutuksia kuin liikunnalla", Dorota Gryka kirjoittaa kollegoineen International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health -julkaisussa.

Tutkimukseen osallistui 16 fyysisesti aktiivista 20–23-vuotiasta miestä, joilla kaikilla oli samanlainen kehon koostumus ja sama määrä rasvakudosta.  Osallistujia pyydettiin olemaan muuttamatta ruokailutottumuksiaan, ottamatta ravintolisiä ja juomatta alkoholia tutkimuksen aikana. Miehet saunoivat yhteensä 10 kertaa, joiden aikana saunottiin 15 minuuttia, vilvoiteltiin 2 minuuttia ja sitten saunottiin vielä toiset 15 minuuttia.

"Tulokset osoittivat, että säännöllinen saunominen johtaa merkittävään ja tilastollisesti mitattavaan kolesterolin vähenemiseen", tutkijat toteavat yhteenvedossaan. Tutkimustiimi havaitsi, että saunomisen lopetettuaan koehenkilöiden kolesterolitasot nousivat vähitellen aloitustasolle. 

– Saunominen stimuloi sympaattista hermostoa, ja sillä on samankaltaisia fysiologisia vaikutuksia kuin liikunnalla.

Mitä kolesteroli on?

Kolesteroli on rasvan kaltainen aine. Se on solujen välttämätön rakennusaine, mutta liian suurina määrinä se voi aiheuttaa merkittäviä riskejä terveydelle. Kolesteroli voi kertyä verisuonten seinämiin ja ahtauttaa niitä, mikä aiheuttaa sydänkohtauksia, sepelvaltimotautia ja aivohalvauksia.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.