Aamusauna auttaa keskittymään

Käytkö saunassa yleensä illalla? Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan tätä tapaa kannattaa ehkä muuttaa.

Tiedeyhteisölle on valjennut, että saunomisella on lukuisia ja mitattavia etuja terveydelle. Kuumuudella on hyvä vaikutus paitsi elimistöön myös mielelle. Nyt uusi tutkimus antaa viitteitä siitä, että aamulla saunominen voi olla hyvä ajatus.

Japanissa Kashiwan kaupungissa sijaitseva Chiban yliopisto on tehnyt tutkimuksen, jossa arvioitiin aamuisen höyrykylvyn ja saunomisen fysiologisia vaikutuksia. Tutkimus osoitti, että saunominen aamulla edistää hyvinvointia ja suorituskykyä koko päivän ajan. Tulokset olivat kiistämättömät: aamuisin saunoneilla oli alhaisempi leposyke, he ratkaisivat ongelmia nopeammin ja heistä oli helpompaa keskittyä koko työpäivän ajan. Koeryhmää verrattiin toiseen verrokkiryhmään, joka saunoi iltaisin.

– Vertailussa oli kolme eri vaihtoehtoa: suihkussa käyminen, saunominen ja ei kumpikaan. Halusimme nähdä, millaisia vaikutuksia eri tavoilla on ihmisen mieleen ja elimistöön, tutkijat selittävät lääketieteellisellä PubMed-tutkimussivustolla.

Tutkimus kesti kolme päivää, joiden aikana kymmentä osallistujaa tarkkailtiin jatkuvasti. Heiltä mitattiin vertailua varten sydämensyke, ruumiinlämpö, aivojen aktiivisuus ja kognitiiviset kyvyt. Tutkimus osoitti selkeästi, että ne ihmiset, jotka aloittivat aamunsa saunomisella tai suihkussa käymisellä, olivat tehokkaampia ja suoriutuivat paremmin kognitiivisissa testeissä koko päivän ajan.

– Saunominen ei ole hyväksi pelkästään sydämelle, vaan aamusaunalla on positiivinen vaikutus suorituskykyyn koko päivän ajan, tiimi päättelee tutkimuksessaan.

Lähde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25388947


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.