5 lääketieteellistä syytä saunoa useammin

Lääketieteellisen tutkimusyhteisön keskittyessä yhä enemmän lämmön ja saunomisen terveysvaikutuksiin, on käymässä ilmeiseksi, että säännöllisestä saunomisesta on lukuisia terveyshyötyjä. Olemme listanneet 5 tärkeää lääketieteellistä syytä tehdä saunomisesta säännöllinen tapa. 

Säännöllinen saunominen voi suojella sydäntäsi

Suomalaisen tutkimuksen mukaan säännöllinen saunominen voi vähentää sydänkohtausten riskiä jopa 63 %. Suomalainen tutkimusryhmä seurasi 20 vuoden ajan 2 000 keski-ikäistä miestä. Tänä aikana kävi selkeästi ilmi, että säännöllisesti saunovilla miehillä oli huomattavasti pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Osallistujat, jotka saunoivat, elivät huomattavasti pidempään, ja mitä useammin he saunoivat, sitä vahvemmat olivat positiiviset vaikutukset heidän sydämensä ja verisuoniensa terveyteen. Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Saunominen voi vähentää Alzheimerin taudin riskiä

Sauna voi alentaa riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Sama suomalainen tutkimus osoitti, että neljästä seitsemään kertaa viikossa saunovilla miehillä havaittiin 66 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua dementiaan ja 65 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua Alzheimerin tautiin kuin niillä, jotka saunoivat vain kerran viikossa. Olemme kirjoittaneet lisää saunasta ja ikään liittyvistä sairauksista tässä blogikirjoituksessa.

Sauna voi auttaa vähentämään lieviä masennuksen oireita

Vietimmepä aikaa nauttien auringosta rannalla, lämpimässä kylvyssä tai saunoen, lämpö tuo usein viipyilevän rentoutumisen ja tyytyväisyyden tunteen. Tutkimus on nyt osoittanut, että säännöllisellä saunomisella on mitattavissa olevia myönteisiä vaikutuksia veren serotoniinitasoon. Serotoniini on ”onnellisuushormoni”, joka vaikuttaa sekä mielialaan että käyttäytymiseen. Alhainen serotoniinitaso aiheuttaa masennuksen oireita. Voit lukea lisää tästä yhteydestä täältä.

Säännöllinen saunominen pienentää aivoinfarktin riskiä

Viimeaikainen tutkimus on osoittanut, että säännöllinen ja usein toistuva saunominen voi alentaa aivoinfarktin riskiä merkittävästi. Tutkimuksen suoritti suomalainen tutkimusryhmä. Osallistujia tarkkailtiin 15 vuoden ajan, jonka jälkeen suoritettiin seuranta. Tänä aikana ryhmässä esiintyi 155 infarktia. Ryhmä havaitsi, että 2-3 kertaa viikossa saunovilla aivoinfarktin todennäköisyys oli 12 % pienempi. Vielä hämmästyttävämpää oli kuitenkin se, että 4-7 kertaa viikossa saunovat vähensivät aivoinfarktin riskiään 62 prosentilla.

Enemmän saunomista - vähemmän päänsärkyä

Sauna voi helpottaa stressin aiheuttamaa jännityspäänsärkyä. The Journal of Alternative and Complementary Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa uusiseelantilainen tutkimusryhmä vertaili kahta potilasryhmää, jotka kärsivät kroonisesta jännityspäänsärystä (CTTH). Yhtä ryhmistä kehotettiin saunomaan säännöllisesti kahdeksan viikon ajan. Tulos oli selkeä: säännöllisesti saunoneilla oli huomattavasti vähemmän kipuja ja päänsärkyä.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.