Toteuta unelmiesi sauna

Unelmoitko omasta kotikylpylästä, jossa voisit rentoutua ja ladata kehon täyteen hyvää oloa? Saunahuoneen rakentaminen ei itse asiassa ole kovin monimutkaista.

Jos olet kätevä käsistäsi, voit onnistua siinä itsekin! Tähän oppaaseen on listattu asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon töitä suunniteltaessa. Kaikkein hauskinta on materiaalien valitseminen, joten siitä on helppo aloittaa!

Opas saunan rakentamiseen

1. Mihin talon osaan sauna kannattaa rakentaa?

Mikä tahansa huone toimii, mutta lähellä on hyvä olla suihkutila. Saunan paikasta riippumatta sen lämmittämiseen kuluva energia pienentää osaltaan koko talon lämmitykseen kuluvan energian määrää.

2. Ilmanvaihto on kaikkein tärkeintä saunan suunnittelussa.

Se määrää myös kiukaan paikan. Saunassa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, tuloilma-aukon on oltava kiukaan alla. Poistoilma-aukko puolestaan on katonrajassa mahdollisimman kaukana kiukaasta. Se tulee johtaa samaan tilaan, mistä ilma tulee sisään. Huomaa, että ohjeet voivat olla erilaisia eri valmistajilla. Seuraa aina valmistajan ohjeistusta.

3. Ovi tulee aina asentaa samalle puolelle kuin kiuas.

Ovesta tuleva ilma edistää lämmön leviämistä saunassa.

4. Kiuas on asennettava huolellisesti ohjeiden mukaan.

Noudata minimietäisyyksiä seiniin ja lattiaan. Saunan tilavuus (lattian pinta-ala x seinien korkeus) sekä valitut materiaalit määrittävät valittavan kiukaan tehokkuuden. Jos seinien tai katon materiaali on lasi, laatta, betoni tai kivi, kiukaan on lämmitettävä tehokkaammin.

5. Saunahuoneen korkeus

Saunahuoneen korkeuden tulisi olla 190–220 cm riippuen valitsemastasi kiukaasta. Älä rakenna saunahuoneesta liian korkeaa, sillä lämpö kohoaa ylöspäin ja saunan alaosan lämmittäminen voi osoittautua hankalaksi liian korkeassa saunahuoneessa.

6. Lasiseinät luovat saunaan upean ilmeen.

Varmista, että lasipintojen liitoskohdat ovat tiiviitä. Huomioi myös, että suuret lasipinnat edellyttävät lisätehoa saunan lämmittämiseen.

7. Rakenna sauna aina ”huoneeksi huoneessa”.

Saunahuoneen ulkoseinän ja rakennuksen seinän välillä tulisi aina olla tuuletettu 20 mm:n ilmarako.

8. Kun olet päättänyt kiukaan, oven ja lasipintojen paikan

Voit suunnitella saunan sisustuksen, eli esimerkiksi lauteet ja selkänojat. Rakenna lauteisiin kaksi tasoa, niin myös hieman laimeammista löylyistä pitävät pystyvät nauttimaan saunaelämyksestä. Suosittelemme, että pyydät jälleenmyyjältäsi tarpeidesi pohjalta räätälöidyn ratkaisun.

9. Lattia on hyvä suunnitella siten, että liukastumisen riski on minimoitu ja materiaali kestää kosteutta.

Vesi kannattaa johtaa saunan ulkopuolella olevaan viemäriin, sillä kuivunut viemäri voi levittää saunaan epämiellyttävää hajua. Lattiapaneelit luovat saunaan kauniin ilmeen ja tuntuvat miellyttäviltä, mutta ne tekevät saunan siivoamisesta monimutkaisempaa.

10. Valaistus on tärkeä tunnelman luoja saunassa.

Mieti valojen paikat ja ohjaimien sijoitus tarkoin.

Onnea saunan rakentamiseen ja mukavia saunahetkiä!


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.