Taivas rajana

Helo perustettiin vuonna 1919

Saunabrändi Helo perustettiin vuonna 1919. Aikana, jolloin kaikki kiukaat olivat puulämmitteisiä, nokisia ja savuisia hökötyksiä, insinööri ja keksijä Oskar Vikström kasasi ensimmäisen sähkökiukaan prototyypin. Sitten, ehkä tietämättömänä siitä millainen vaikutus hänen keksinnöllään olisi saunan tulevaisuudelle, kesti aina 1950-luvun alkuun asti, ennen kuin sähkökiuas patentoitiin sellaisenaan.

Lisää sauna-aikaa ja vähemmän nokea

Uusi mahdollisuus nauttia saunasta pelkästään kytkimestä napsauttamalla ja ilman tulen ylläpitämistä ja noen ja savun sietämistä merkitsi pienimuotoista vallankumousta maassa, jossa saunominen on ihmisillä geeneissä. Yhtäkkiä saunoja pystyttiin asentamaan kaikkialle. Ei puun keräämistä, ei savun hengittämistä. Sen sijaan, että jokainen mies, nainen ja lapsi olisi käyttänyt julkisia saunalaitoksia, he pystyivät nyt nauttimaan rentouttavasta saunasta omassa kodissaan. 1960-luvulta lähtien sähkösaunoja asennettiin yhä enemmän yksityisasuntoihin riippumatta siitä, oliko asunto kerrostalossa vai omakotitalossa.

Aina valmis

Helo oli merkittävä tekijä markkinoiden kehittämisessä. Nerokkailla ratkaisuilla, joita tuki suuren yleisön intohimo saunaa kohtaan, saunakokemuksen kokonaisvaltainen hienosäätö oli lähellä Helon sydäntä. 1980-luvun alussa Helolle alkoi uusi aikakausi, kun supereristetty ja lämpöä säilyttävä kivitila esiteltiin markkinoille. Tekniikka oli nimeltään Aina valmis. Tunnetaan myös nimellä Heti valmis.

Ennen Helon nerokkaan Aina valmis -saunatekniikan esittelyä saunominen tarkoitti kiukaan kytkemistä päälle ja odottamista, että saunahuone lämpiää tarvittavaan lämpötilaan, odottelua, joka voi osoittautua sietämättömäksi kylmänä talvipäivänä! Kehittyneempi versio tarkoitti alkeellista ajastinta, jolla sauna pystyttiin kytkemään päälle tiettyyn aikaan, mikä puolestaan merkitsi päivittäisen aikataulun säätämistä saunan ympärille.

Uuden sukupolven sähkökiuastekniikka supereristetyllä kivitilalla oli myös Helon patentti. Tekniikka piti kiuasta koko ajan lämpimänä erittäin alhaisella sähkönkulutuksella, ja saunaan voitiin mennä milloin tahansa. Uusi kiuas perustui yksinkertaiselle teknologialle: nostamalla lämmitetyn kivitilan kansi saatiin välittömästi säteilevää lämpöä ja hetkessä käyttövalmis saunahuone. Saunatonttu, joka oli ja on edelleen tämän kumouksellisen kiukaan nimi, on yhä suosittu vaihtoehto, ja sen ikoninen pyöreä muotoilu tuntuu edelleen yhtä modernilta kuin lähes 40 vuotta sitten, kun se esiteltiin ensimmäistä kertaa.

Osta oma Saunatonttu-sähkökiukaasi TÄSTÄ.


Saunatonttu (1)

Saunatonttu on edelleen yhtä merkityksellinen kuin syntymäpäivänään 40 vuotta sitten.

Taivas rajana

Helo-saunoja on ollut edustettuna monissa olosuhteissa, jotkut niistä hieman epätavallisempia kuin toiset. Ja jotkut varmasti edustavat suomalaista asennetta siitä, miten saunasta voi ja pitääkin nauttia missä tahansa ja kaikkialla. Liikkuviin saunaratkaisuihin tottuneena Helo saavutti kirjaimellisesti uusia korkeuksia vuonna 2008, kun suomalainen hiihtokeskus Ylläs halusi tehdä pitkistä matkoista tunturin huipulle hieman jännittävämpiä. Uskollisena suomalaiselle rakkaudelle saunomista kohtaan Heloa pyydettiin luomaan täysin toiminnallinen saunahuone hiihtohissiin kiukaineen kaikkineen. Hissin voi nyt vuokrata, jos haluaa nauttia saunasta ja samalla ihailla kauniita ja esteettömiä näkymiä ympäröivään talvimaisemaan korkeuksista. Konkreettinen osoitus siitä, että vain taivas on rajana. Jopa Helolle.

skysauna

Osta oma Saunatonttu-sähkökiukaasi TÄSTÄ.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.