Pitäisikö sinun rakentaa sisä- vai ulkosauna?

Moderni ja kaunis sauna oman kotisi mukavuudessa? Vai perinteinen ja aito saunakokemus lähempänä luontoa? Vain sinä tiedät, miltä unelmiesi sauna näyttää.

Pitäisikö valita sisäsauna vai rakentaa sauna ulos, erilleen talostasi?

Joskus valinta on helppo. Jos asut esimerkiksi kerrostalossa, sauna on rakennettava sisätiloihin. Mutta jos suunnittelet saunaa taloosi tai kesämökillesi, on hyvä miettiä vaihtoehtoja ennen rakentamisen aloittamista.

Kätevä – vai lähellä luontoa

Sekä sisä- että ulkosaunoissa on hyvät ja huonot puolensa. Sisäsauna on mukavampi monin tavoin. Se mahdollistaa saunasta nauttimisen ilman, että sinun täytyy poistua kodistasi, ja suihku ja kylpyhuoneen mukavuudet ovat lähellä.

Toisaalta ulkosauna voi joskus tarjota autenttisemman kokemuksen. Oletko onnekas ja elät meren tai järven rannalla? Silloin rantaan rakennettu ulkosauna on todellista ylellisyyttä.

Tarvitsetko sähköt ulkosaunaan?

Jos aiot rakentaa saunasi ulos, sinun on mietittävä, haluatko asentaa saunaasi juoksevan veden ja sähköt. Jos teet niin, se tarkoittaa lisäkustannuksia. Toinen vaihtoehto on valita puulämmitteinen kiuas, jolloin voit nauttia herkullisen tuoksuisesta tulesta ilman tarvetta sähkölle.

Vettä jäähdyttelyyn ja kylpemiseen

Jos rakennat saunasi sisätiloihin, pääset helposti suihkuun tai kylpyyn. Saunaa on helppo käyttää milloin haluat, olipa sitten aamu, lounastauko tai hetki ennen nukkumaanmenoa. Jos sinulla on sähkökiuas, sauna lämpenee käyttövalmiiksi nopeasti.

Ulkosaunassa sinulla ei välttämättä ole edes juoksevaa vettä. Mikä on ok! Se on vain erilainen saunakokemus. Jos saunan rakennuspaikalla ei ole vesijohtoverkkoa, voit asentaa kiukaan kylkeen vesisäiliön. Näin voit pestä lämpimällä vedellä saunomisen jälkeen. Muistat vain, ettet käytä suolavettä saunassa, sillä se voi ruostuttaa kiukaan. Miksi et keräisi sadevettä ja käyttäisi sitä!

Sähkövalaistus vai luonnonvalo

Sisäsaunassa sähkövalaistuksen vaihtoehdot ovat rajattomat. Voit valita himmeät, aistikkaasti piilotetut kohdevalot tai lisätä värillisiä LED-valoja, vain mielikuvitus on rajana.

Ulkosaunoihin taas rakennetaan usein ikkunat luonnonvaloa varten. Ikkunoista on myös näkymät ympäristöön, ja ne saavat saunan tuntumaan suuremmalta.

Jos sinulla ei ole sähköä, voit tuoda saunaan lyhtyjä, kun kylvet auringonlaskun jälkeen. Muista kutenkin, ettet koskaan jätä niitä valvomatta!


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.