Minkä puulajin valitset saunan sisustukseen?

Saunan sisustukseen voi käyttää monia puulajeja. Monesti valintaan vaikuttaa eniten väri, mutta puulajeissa on muitakin eroja. Kerromme alla lisää kolmesta suosituimmasta saunan rakentamiseen käytetystä puulajista.

Haapa

Vaalean värinen haapa on yksi Suomen yleisimpiä lehtipuita koivun jälkeen. Se on myös nykyisin suosituin saunan rakennusmateriaalina käytetty puu. Haapa kasvaa nopeasti ja on levinnyt laajalle. Se on kohtalaisen pehmeä ja hauras puulaji, joka kestää hyvin kosteuden vaihteluita.

Jos haapapuu saa kuivua aina kastuttuaan, se kestää hyvin pitkään myös ulkotiloissa. Haapa johtaa lämpöä huonosti eikä eritä pihkaa. Se sopii siksi hyvin saunan lauteisiin ja paneeleihin. Haapapuuta on saatavilla myös lämpökäsiteltynä ja tummemman värisenä.

Pikku tiedonjyvä: haapa oli ensimmäisiä etelästä pohjoiseen levinneitä puulajeja jääkauden päätyttyä 12 000 vuotta sitten. 

_FS_9111

Thermoaspen_panel_sauna_3

Leppä

Leppä on nopeasti kasvava lehtipuu, joka viihtyy kosteissa olosuhteissa ja sitoo ilmasta typpeä. Sen väri on vaalea ja punertava, ja siinä on pieniä oksaryhmittymiä koko laudan pituudelta. Leppä on kohtalaisen pehmeä ja suhteellisen tiheä puulaji. Se sietää kosteuden vaihteluita melko hyvin. Leppä imee hyvin vähän lämpöä ja sopii siksi erittäin hyvin saunan sisustukseen. Se yhdistetään usein haapapuisiin saunapaneeleihin, mikä antaa kauniin värikontrastin.  

Pikku tiedonjyvä: 
yksi Vasa-laivan pilssipumpuista oli valmistettu lepästä. 

Classic Slim.69

Kuusi

Kuusi on yksi Pohjoismaiden yleisimmistä puulajeista ja hyvin suosittu saunan rakennus- ja sisustusmateriaalina. Se tulee todennäköisesti saunamateriaaleista ensimmäisenä mieleen. Kuusi on väriltään vaalea ja kohtalaisen pehmeä, joten sitä on melko helppo työstää.

Pikku tiedonjyvä: Amsterdamin kaupungintalo on rakennettu 13 659 kuusipaalun päälle. Yllättävää kyllä, mädäntyneestä kuusipuusta voidaan myös valmistaa vanilliinia!

Interior Wide2

Lähteet: http://www.tracentrum.se/ ja https://www.skogssverige.se


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.