Matkaopas: yleiset saunat ympäri maailmaa

Yleiset saunat ja kylpylät ovat kokeneet renessanssin viime vuosina, kun arkkitehdit eri puolilla maailmaa ovat tulkinneet uudelleen yleisten kylpylöiden konseptia.

Kun vuosikymmenien ajan suositut kylpylät yhdistetään ylellisyyteen ja eristäytymiseen, perinteiset yleiset saunat ja kylpylät keskittyvät enemmänkin yhteisöllisyyden tunteeseen. Tutustuimme kolmeen toisistaan hyvin erilaiseen saunaan yli satavuotiaasta budapestilaisesta art decosta aina göteborgilaiseen huippuluokan designiin.

Upeaa saunadesignia Göteborgissa

Göteborgin vanhaan satamaan, aivan joen toiselle puolelle kaupungin keskustasta, rakennettiin Ruotsin upein yleinen sauna vuonna 2015. Saksalaisen arkkitehtikollektiivi Raumblabor Berlinin suunnittelema upea rakennus on rakennettu suurilta osin kierrätetyistä materiaaleista. Esimerkiksi pukuhuoneet on valmistettu 12 000 kierrätetystä pullosta. Paikallisesti sauna tunnetaan nimellä ”Svettekörka”, joka tarkoittaa Göteborgin murteella ”Hikikirkkoa”. Voit varata saunan ja valita naisten-, miesten- tai yhteissaunan. Ja se on myös ilmainen! 

Lisätietoa: https://www.goteborg.com/bastun-i-frihamnen/

Autenttista charmia Helsingin keskustassa

Perinteistä suomalaista saunakokemusta etsivän kannattaa suunnata saunan pääkaupunkiin Helsinkiin. Viehättävässä Kaurilan saunassa voit rentoutua puulämmitteisen saunan lämmössä ja nauttia aidosta 1800-luvun saunarakennuksesta. Kun New York Times haastatteli paikan omistajaa Saara Lehtosta, hän kiteytti yleisten saunojen viehätyksen kauniisti:

”Yleinen sauna on aina ollut paikka, jossa statuksellasi ei ole merkitystä ja jonne kaikki ovat tervetulleita rentoutumaan ja nauttimaan saunan tarjoamasta kauniista, ainutkertaisesta ja pyhästä tunnelmasta.”

”Lenkkisauna”, viikoittaiset yleiset saunavuorot, pidetään maanantaista keskiviikkoon klo 18-22 ja yksittäiset liput pitää ostaa etukäteen. Saunatilaan mahtuu 15 henkeä ja se on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin.

Lisätietoa: https://kaurilansauna.fi/

Budapestin Art Nouveau

Budapestin Gellért Bathsissa kylpeminen tuntuu kuin kylpisi katedraalissa. Vaikuttava art deco -sisustus on peräisin 1900-luvun alusta, ja kylpylässä on kahdeksan lämpöallasta (yksi ulkona), joiden lämpötila on 19 °C - 38 °C. Veden sanotaan tekevän hyvää monille vaivoille, kuten nivelkivuille ja tulehduksille, ja kylpylä tarjoaa myös suomalaisen saunan kylmillä pulahdusaltailla. Gellert Spa Bath on todellinen helmi unkarilaisten lämpökylpylöiden joukossa. Siellä voit helposti viettää koko päivän tutustuen lukuisiin uima-altaisiin, saunoihin ja erilaisiin tarjolla oleviin hoitoihin.

Lisätietoa: http://gellertspa.com/

Picture copyright: Beatrice Törnros/ Göteborg & Co


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.