Luo perinteinen suomalainen saunakokemus - kotonasi

Harva maa yhdistetään yhtä vahvasti saunomiseen kuin Suomi. Miten siis voit nauttia saunasta suomalaiseen tapaan? Olemme tehneet listan viidestä asiasta, joiden avulla saat käsityksen siitä, miten suomalaiset hikoilevat saunoissaan.

Suomessa on 5,3 miljoonaa asukasta ja maassa on 2 miljoonaa saunaa. Suurissa yrityksissä ja valtion laitoksissa on usein omat saunat ja jopa presidentti suosii yleisiä saunoja, kuten myös pääministeri. Perinteinen suomalainen sauna juontaa juurensa lähes 2000 vuotta ajassa taaksepäin ja se on syvästi juurtunut maan sieluun. Tässä on viisi vaihetta, joita noudattamalla voit luoda suomalaisen saunakokemuksen omassa saunassasi

Varaa aikaa pitkään saunahetkeen

Suomessa saunominen tarkoittaa useita kertoja toistuvaa kylmän ja kuuman vaihtelua. Ensin hikoilet lämmössä, sitten menet ulos jäähdyttelemään - joko vain seisot viileässä ilmassa tai käyt suihkussa, uit tai jopa pyörit lumessa. Ja kun olet jäähdytellyt, menet takaisin saunaan! Ja sille, kuinka monta kertaa tämä voidaan toistaa, ei ole mitään rajoituksia, joten muista varata saunomiseen vähintään puolitoista tuntia.

Nosta lämpöä

Suomi on tunnettu kuumista saunoista, ja suomalaisen saunan lämpötila on yleensä 70 - 100 °C. Lämpötila riippuu saunojien mausta ja mieltymyksistä, mutta karaistuneina saunanrakastajina suomalaiset suosivat kuumempia lämpötiloja Siitä ollaan kuitenkin yhtä mieltä, että vastuulliset saunojat eivät koskaan kilpaile siitä, kuka kestää eniten kuumuutta, koska se on suoranaisesti vaarallista.

Ämpärillinen vettä

Suomalaisen saunan tyypillinen piirre on höyry, jota syntyy, kun vettä heitetään kauhalla kiuaskiville tai kiukaalle. Tuloksena syntyvää höyryä, joka nousee kivistä, kutsutaan löylyksi, ja se muodostaa tärkeän osan aitoa suomalaista saunakokemusta. Muista vain käyttää puhdasta vettä, koska suolavesi voi vahingoittaa ja aiheuttaa sen syöpymistä.

Käytä saunavihtaa

Suomalaiset saunojat käyttävät tyypillisesti koivunoksista valmistettua vihtaa ihon kevyeen piiskaamiseen. Vihta, jota kutsutaan myös ”vastaksi” (riippuen alueesta) on kimppu yhteen sidottuja koivunoksia. Vihtominen pehmentää ihoa ja edistää verenkiertoa ja sen lisäetuna on myös ihana tuoksu, jota vapautuu lämpöön. Koivuvihdan ansiosta suomalainen sauna saa ihosi pehmeän sileäksi ja herkullisen tuoksuiseksi. 

Ota rennosti ja rentoudu

Suomalaisessa saunassa on kyse rentoutumisesta, hetkessä läsnä olemisesta ja kaikista stressin tunteista vapautumisesta. Muista jättää kaikki laitteet, kuten älypuhelimet ja iPadit kauas, jotta voit nauttia täysin saunasta ja välttää kaikki häiriötekijät, jotka niin usein aiheuttavat stressiä päivittäisessä elämässämme. Sulje silmäsi, hengitä sisään, hengitä ulos ja nauti - se on suomalaisen saunan ydin. 


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.