Kuinka tehdä suomalainen saunavihta

Tee-se-itse ohjeet hyvän saunavihdan valmistamiseen.

Materiaalit ja työkalut, joita tarvitset:

Tuoreita koivunoksia, terävä veitsi ja nuori koivunvitsa vastan sitomiseen.

Vihdan sitominen:

Aloita keräämällä sopiva kimppu tuoreita ja terveitä koivunoksia. Jos lähistölläsi ei kasva koivua, voit käyttää myös pajua tai pihlajaa (huono puoli on se, että menetät koivun ihanan tuoksun). Varmista, että valitsemasi oksat ovat kauttaaltaan lehdessä - muuten vihtominen voi tehdä kipeää.

Valitse juuri sen verran suosikkioksiasi, että voit pidellä niitä yhdellä kädellä. Puhdista sitten oksien alaosat lehdistä ja pienemmistä oksatikuista, jotta voit sitoa ne kaikki siististi yhteen.

Laita suurimmat oksat keskelle vastaa ja asettele pienemmät niiden ympärille saadaksesi näin vastalle mukavan pyöreän muodon. Vastan sitomiseen tarvitset nuoren, kynänpaksuisen koivunoksan. Taivuta se kerran ja työnnä sitten kärjestään teroitettu oksan pää kahvaosan läpi ja jätä lehtipää keskelle oksia. Varmista sidonta kiertämällä oksa kaksi kertaa vastan kahvaosan ympäri ja lukitse se sitten työntämällä terävä pää kierrosten alitse.

Ennen kuin käytät vihtaa, voit pehmentää sen liottamalla sitä lämpimässä vedessä. Ripusta vasta käytön jälkeen ylösalaisin kuivumaan - näin voit käyttää sitä uudelleen ja uudelleen!

Mikä on saunavihta tai "vasta"?

Saunassa käytettävää oksakimppua kutsutaan vihdaksi tai vastaksi. Vihtominen tai vastaaminen tarkoittaa vihdan eli oksakimpun lyömistä vartalon ihoa vasten kuumassa saunassa. Nykyisin vihta valmistetaan pääasiassa koivusta.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.